PSICOLOGIA DEL HOLOCAUST NAZI

 

psicologic1 Des d’una perspectiva psicològica, els psicòlegs de Psicòleg Barcelona observem que hi ha dos fets que sorprenen:

– Els que van cometre els crims no eren persones especialment “dolentes”; eren ciutadans qualsevol.
– Les barbàries succeïdes durant l’holocaust nazi només es van poder realitzar amb la col·laboració dels ciutadans.

 

nazi-psicologia-motivacio

Como en qualsevol societat, potser podia haver una minoria mentalment pertorbada. Però eren casos excepcionals i seria incorrecte atribuir només a aquests les barbaritats succeïdes durant l’Holocaust.

La responsabilitat del que va passar, en major o menor grau, es pot atribuir als milions de persones que van fer funcionar la infernal maquinària del genocidi des dels seus rutinaris llocs de treball i que aparentment no se senten culpables de l’ holocaust.

Després de l’ Holocaust, quan es van interrogar i van jutjar a suposats genocides pels seus actes durant la barbàrie, la gran majoria d’aquests es va justificar al•legant que “obeïen ordres “. En els camps d’extermini no hi va haver una forta presència de jerarques nazis, ni amenaces, ni pressions. Els botxins no simplement van acatar les ordres, sinó que les van interioritzar i les executar durant anys.

S’ha de posar l’accent a la facilitat amb què les persones assumeixen ideologies deshumanitzadores i poden cometre atrocitats per tal de complir el seu deure i obeir a l’autoritat. Possiblement els milions d’alemanys que van votar per Hitler el 1933 no van preveure els crims que succeirien posteriorment, però quan van ocórrer, tampoc es van negar a ells.

Per estudiar l’horror nazi des d’una perspectiva psicosocial hem d’entendre el comportament humà des del concepte de la pròpia persona i de les circumstàncies que l’envolten.

nazi-psicologia-motius

Desde aquest enfocament es pot observar com determinades situacions d’injustícia social, desordre, desocupació, propicien l’aparició de líders “divins” amb el suport de milers de persones. Una barreja explosiva de por, esperança, odi i ressentiment va portar als alemanys a preferir la dictadura, l’ordre i la seguretat a les llibertats de la democràcia parlamentària.

 

*Personalment, considero que per entendre la col•laboració de la població amb el règim nazi, s’han d’estudiar els successos ocorreguts des d’una perspectiva psicosocial. Alguns punts importants d’aquesta perspectiva apareixen en l’espai lateral d’aquesta pàgina web.